Rudbecksskolan
TYP AV PROJEKT: Ombyggnation av skolbyggnad
STORLEK: –
PLATS: Centrala Örebro
ÅR: 2024
I Örebro bestämde man 1853 att starta en teknisk elementarskola. Stadsarkitekt Fridolf Wijnbladh presenterade 1856 en byggnad som skulle innehålla rådhus och teknisk skola. Tekniska skolans lokaler blev klara 1861 och skolan huserades i rådhuset fram till början av 1900-talet. År 1896 bestämdes att staden skulle bygga en ny skolbyggnad för den tekniska elementarskolan, och arkitekten Ludvig Peterson (1853–1931) valdes för projektet. Tillsammans med kollegorna Ture Stenberg och Magnus Dahlander (som var Örebros stadsarkitekt 1899–1914) arbetade han fram handlingarna för skolan. Men den person som kanske mest påverkade byggnadens utformning var en av skolans lärare, lektor Adolf Kjellström (1834–1932). Kjellström var inte utbildad arkitekt, men undervisade i arkitektur och byggnadskonst. Han påverkade arkitekturens utveckling i Sverige med sina djupa kunskaper inom arkitektur och byggteknik.
Byggnaden är inspirerad av den engelska nygotiken och har fasader av kalksten, vilket är typiskt för Kjellström. Byggnaden stod klar 1901 och invigdes av kung Oscar II. Skolbyggnaden har byggts ut under 1930-, 1950- och 1960-talen.
Skolan består av fem byggnader, varav ”Borgen” (G-huset) är den äldsta och mest karakteristiska. Framför Borgen står idag en byst av Jonas Wenström, utförd av Ivar Jonsson 1921, som lokalt kallas ”trefasgubben”. Då byggnaderna i Borgen redan på 1920-talet blivit för små, togs initiativ till en nybyggnad. Nybyggnaden (senare kallad E-huset), som bland annat innehöll laboratorier, kunde tas i bruk först vårterminen 1942. Den ligger utmed Trädgårdsgatan och ritades av stadsarkitekten Georg Arn. Ett elevhem med 80 elevrum stod klart för inflyttning år 1959.
På 1960-talet hade skolan återigen blivit för liten. Tre nya hus (M-, K- och B-husen) med tillhörande verkstäder invigdes under åren 1964–1968. Samtidigt revs den gamla huvudbyggnadens verkstadsflyglar (G-huset). En aula-byggnad (S-huset) togs även i bruk år 1964.
Detail Group har i omgångar projekterat ombyggnationer av skolan. Nya tekniska utrymmen och brandsäkerhet har tillfogats i E-byggnaden. I samma byggnad har vi även ansvarat för ombyggnationen av vindsvåningen, byggnadens ventilationsrum och takkonstruktion. Skolan har även fått en solcellsanläggning som förser skolan med all el som verksamheten kräver. Med egenproducerad grön el tar skolan stort ansvar för sitt koldioxidfotavtryck och närmar sig uppsatta hållbarhets- och klimatmål.
Projektering av programhandlingar, systemhandlingar, bygglov, bygghandlingar och FU är färdigställt. Upphandling av byggentreprenad pågår.