Villa Puls / Berg

2015 │ Huddinge

En dröm för beställaren har varit att få bosätta sig högst upp på denna bergstopp. Ett hem med tillhörande ateljé, för två personer, i en minimal skala och form. Tomtens fantastiska natur och utsikt är har fått vägleda projektets designprocess. Huset har sin formgrund i den traditionella sommarstugan, men som via ett diagonalt snitt får ett helt nytt utseende. Ett starkt koncept som möjliggör en yteffektiv planlösning och ett mycket klokt användande av alla kvadratmeter i huset. Huset är delvis anonymt och slutet i tre fasader och väldigt karaktäristiskt och transparent mot utsikten i den fjärde fasaden. Fasad och tak kläs i ljus askträ i ett rastermönster för att skapa linjer som samspelar med husets skuggspel.

Husets komplexa placering i landskapet har studerats noggrant och resulterat i en skulpturell trapp- och rampanordning, som klättrar med den omgivande naturen i ett tongivande samspel. Trotts den höga placeringen och landskapets komplexitet, påverkar projektet den omgivande naturen minimalt, ytterst lite sprängning eller markbearbetning utförs. Runt huset skapas varierande terrasser för varierande ändamål på dygnet. Via loftet, som huserar bostadens atelje, nås den högsta toppen av berget i norr genom en bro. Här anläggs en uteplats för sommarvistelse.

Husets boarea på 64 kvm är fördelade på ett sovrum med tillhörande platsbyggd garderob, en WC med tillhörande klädvård, en ateljé, vinterförvaring samt öppen planlösning mellan kök, matsal och vardagsrum.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer